Webpage: StormPartner

Du hittar hemsidan för Stormpartner HR-support här:
http://stormpartner.se

torsdag 7 mars 2013

Gruvarbetarna i LKAB säger upp sig ..

Så blev utgången av händelsen som  jag redovisade om i förra inlägget.  Efter hela tre dagars hårda överläggningar så blev resultatet att de varslade säger upp sig och kommer att återbetala en del av pengarna - det talas om 20.000 kr per person. Men fackets försvarsargument gick helt på mina antaganden - se nedanstående intervju med fackets ordförande:

– Vi har ännu inte fått varslet formellt, men vi kommer att att ogiltigförklara avskedandet eftersom vi inte fått någon skälig grund, säger Gruvtolvans ordförande Jan Thelin.
Enligt LKAB har företaget och arbetsledningen varit helt ovetande om fusket, där arbetstid rapporterats utan att de anställda varit på plats, vilket ska ha skett under flera år.
– Vi tycker att ledningen varit väldigt snabb med att friskriva sig från ansvar. Man säger att man inte känt till det, men tid har ju blivit attesterad och det är väldigt mycket övertid som är gjord, så har man inte uppmärksammat det är det jättedåligt.
Företaget och facket kommer nu att inleda förhandlingar, vilka kan bli svåra om man lyssnar på Gruvtolvans ordförande.
– Det känns som vi kommer längre och längre bort ifrån varandra. Vi försvarar inte handlingen men vi är tveksamma till att man som arbetare ska ta hela ansvaret i det här, säger Jan Thelin.
– Man borde sett det här långt tidigare om man haft någorlunda koll på att övertid springer iväg så här. Då hade vi kanske inte suttit i avskedsförhandlingar där 20 man plötsligt ska sparkas, utan istället disciplinära åtgärder. 
Hur mår de som varslats om uppsägning?
– Det är ju en livskris för många och de flesta mår skitdåligt. De målas ut som brottslingar när det här är ett problem både för företaget och för oss.

Uppenbart har man inom Gruvtolvan och bland kollektivet i LKAB haft mycket olika synpunkter på frågan. Det förefaller som om lojaliteten med de egna arbetskamraterna bland gruvarbetare är mycket stark och man trycker gärna på arbetsgivarens ansvar. Jag gissar att det varit en hård intern diskussion om rätt och fel och att den falang som velat ta strid för sina arbetskamrater inte haft tillräckligt stöd helt enkelt. Klicka på bilden för en länk till ett inslag i SVT Nordnytt.

Jan Thelin, Gruvtolvan
Finns det en splittring i gruvtolvan?- Nej.
Men det finns ju ändå en styrelseledamot som skrivit det här brevet.- Men skärp dig, vi måste kunna ha olika åsikter. Det gör oss levande.

Men uppenbarligen hade företaget bestämt sig för att det var omöjligt att vika ner sig. Man skulle driva frågan till sin spets. Det förefaller också uppenbart att facket inte kunnat visa att arbetsledningen känt till missbruket.  

OK vi får lämna denna fråga även om den är intressant. Jag tror det var nära att det hade kunnat ta en annan väg men nu är saken avgjord.


Om du vill få stöd i HR-frågor, kontakta StormPartner AB : 
Mail: info@stormpartner.se 
Hemsida: http://stormpartner.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna inlägget: