Webpage: StormPartner

Du hittar hemsidan för Stormpartner HR-support här:
http://stormpartner.se

måndag 24 juni 2013

Tio tips för att hitta konsulter med hög verkansgrad!

Detta inlägg ger 10 bra tips om anlitande av utbildnings-/ och utvecklingskonsulter. Vi kommer också senare att ge några unika rekommendationer på bra konsulter inom olika områden som vi anser svarar upp mot dessa krav.

När man anlitar konsulter i samband med utbildning och utveckling tycker vi att nedanstående lista är viktiga egenskaper i samband med konsultutvärdering: 
  1. När man anlitar konsult så bygger detta ofta på att man fattar tycke för en eller flera individer hos ett konsultbolag - därför är ofta utvärderingen av ansvariga konsulter viktigare än utvärderingen av konsultbolaget.
  2. Konsulten måste fungera bra på ett allmänt plan med organisationen - dvs det måste finnas en acceptansfaktor och bra förutsättningar för att budskap och samarbete får ett förtroendefullt gensvar hos oss som organisation.
  3. Konsulter har en "hög verkansgrad". Dvs det finns goda förutsättningar för att insatta resurser (både av konsulten och av den egna organisationen) motsvarar det resultat som utbildningen eller utvecklingsprogrammet ger.
  4. Att konsulterna upplevs som målinriktade - dvs själva sätter upp mål, följer upp dom och redovisar till oss som kund. 
  5. Att konsulterna är flexibla och har en förmåga att anpassa sin modell och jobba utifrån just vår verksamhets behov är viktigt. Man bör vara skeptisk till konsulter som alltid använder ett enda standardiserat verktyg och standardmodell. 
  6. Att vi som organisation upplever oss vara en viktig och prioriterad kund hos konsulten och därför får full uppmärksamhet samt att resultat levereras i tid som utlovat.
  7. Att det finns en rimlig överensstämmelse mellan pris och insats. Konsulter med fantasipriser faller bort från  början. Det finns många lycksökare i utbildningsbranschen eftersom det allmänt upplevs som enklare att tjäna pengar på utbildning än andra konsultinsatser. Se också upp för bindande avtal som reglerar ersättning för insatser som inte kommer att genomföras enligt ursprunglig plan. 
  8. Att vi som kund får bra dokumentation av konsultinsatsen. Dvs att konsulterna ger oss som kund full tillgång till resultat och rapporter eller utbildningsmaterial som Powerpoint-bilder mm.  
  9. Att konsulterna har en bra back-up om det oväntade inträffar - t ex sjukdom. Konsulter i etablerade konsultbolag eller konsultnätverk har en fördel.
  10. Slutligen är det bra om konsulter kan lämna referenser från tidigare genomförda uppdrag eller på annat sätt redovisa bra resultat i tidigare verksamhet.    
Vi som jobbar professionellt med HR-utveckling måste hålla oss uppdaterade vad gäller bra konsulter med hög verkningsgrad. Därför kommer vi som en fortsättning till detta inlägg lämna lite tips på konsulter som vi anser vara långt bättre än genomsnittet. mer om detta senare.


Om du vill få stöd i HR-frågor, kontakta StormPartner AB : 
Mail: info@stormpartner.se 
Hemsida: http://stormpartner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna inlägget: