Webpage: StormPartner

Du hittar hemsidan för Stormpartner HR-support här:
http://stormpartner.se

fredag 25 januari 2013

Intressant AD-dom om kollektivavtal

Domen heter 6/13.

Bakgrunden är kort följande:
Den 1 april 2009 övertog BIS Production Partner AB viss verksamhet från Borealis AB i en inkråmsaffär. Verksamhetsövergången faller under det som avses i 6 b § anställningsskyddslagen - dvs övergång av verksamhet. 

Båda företagen var bundna av kollektivavtalet för "Kemiska fabriker". Inom den delen som överläts fanns också ett lokalt kollektivavtal om avvikande regler för beredskap och veckovila i förhållande till det centrala kollektivavtalet. Dvs man tillämpade det centrala avtalet men hade tecknat ett lokalt avtal för att hantera vissa frågor om beredskap och veckovila.

Efter att BIS övertagit verksamheten fortsatte man tillämpa villkoren i det lokala avtalet om beredskap och veckovila. Tvisten gäller om BIS har haft rätt att tillämpa det lokala kollektivavtalet även efter att ett år passerats efter att verksamheten bytt ägare
  • Den fackliga parten har inställningen att det centrala kollektivavtalet regler om beredskap och veckovila skall gälla fr o m att det gått ett år efter verksamhetsövergången och hänvisade till reglerna i LAS och MBL. Man stöder sig på huvudregeln i MBL §28 som menar att överlåtarens kollektivavtal inte ska fortsätta att tillämpas, om förvärvaren redan är bunden av något annat kollektivavtal som kan tillämpas. Det lokala kollektivavtalet skall således inte gälla längre än ett år efter verksamhetsövergången.
  • Arbetsgivaren å sin sida menar att det inte är fråga om att överlåtarens lokala kollektivavtal skulle tränga undan förvärvarens kollektivavtal eftersom båda företagen är bundna av samma centrala kollektivavtal. Eftersom överlåtarens lokala kollektivavtal utgör en tillåten lokal anpassning enligt det centrala kollektivavtalet och således inte strider mot det, blir inte förvärvarens centrala kollektivavtal undanträngt om han skulle anses bunden av det lokala avtalet. 
Arbetsdomstolen har att ta ställning till vad som händer med lokala kollektivavtal vid en verksamhetsövergång och den situation som råder i det aktuella fallet. Detta har inte tidigare prövats av Arbetsdomstolen och är därför enligt min mening intressant. Förarbetena till MBL ger inte heller någon vägledning för hur 28 § ska tillämpas i den nu aktuella situationen. 
 
AD:s analys och dom 
Ordalydelsen i MBL §28 första stycket talar för att överlåtarens lokala kollektivavtal inte bör bli gällande för förvärvaren eftersom denne redan är bunden av ett tillämpbart centralt kollektivavtal. AD diskuterar också den ettårsregel som finns i Sverige - tänkt för att skydda de anställda vid en övergång men menar att denna anpassning inte kan ha någon betydelse i på huvudregelns formuleringar i detta aktuella fall. AD fastställer utan huvudförhandling (enbart på granskning av skriftlig dokumentation) att första stycket i MBL §28 skall tillämpas och att den fackliga parten får rätt i sin talan. Det centrala kollektivavtalets regler skall gälla efter att ett år gått efter överlåtelsen. 

Här har vi ett omvänt förhållande mot - vad jag tror - lagstiftaren tagit sikte på, nämligen att skydda anställda vid en verksamhetsövergång genom att dessa ges möjlighet att behålla tidigare villkor under ett år. I detta fall är det arbetsgivaren som tycker att det lokala kollektivavtalet är  förmånligt och vill att detta skall fortsätta gälla även fortsättningsvis. 

Oftast gäller motsatsen - en ny arbetsgivare "tvingas" behålla tidigare förmåner i ett år efter överlåtelsen. 

Vad lär man sig av detta? Båda parter (säljare och övertagare) bör inför en övergång av verksamhet noga gå igenom gällande kollektivavtal med denna dom som bakgrund och fundera på hur man skall hantera avtalssituationen - särskilt gäller detta för lokala kollektivavtal som man anser vara fördelaktiga för bolaget eftersom man inte kommer att anses vara bunden av dessa längre än 12 månader. 

Observera att de reglerna som redogörs för här inte inte är tillämpligt vid förvärv av bolag.  





Om du vill få stöd i HR-frågor, kontakta StormPartner AB : 
Mail: info@stormpartner.se 
Hemsida: http://stormpartner.se




För mera information kontakta StormPartner AB: Olof Storm Mail: info.apply@stormpartner.se Hemsida: http://stormpartner.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna inlägget: