Webpage: StormPartner

Du hittar hemsidan för Stormpartner HR-support här:
http://stormpartner.se

onsdag 12 november 2014

Vad är skillnaden mellan ITP1 och ITP2?

Det vanligaste tjänstepensionsavtalet för tjänstemän med kollektivavtal är ITP (Industrins och handelns tilläggspension). 

Det finns två tjänstepensioner för privatanställda tjänstemän: premiebestämd tjänstepension ITP1 och förmånsbestämd tjänstepension ITP2

Tjänstepensionsavtal innebär att alla tjänstemän som har en arbetsgivare med kollektivavtal omfattas av en pensionsförsäkring som din arbetsgivare betalar. Det betyder att du får tjänstepension i tillägg till den lagstadgade allmänna pensionen.

Den nya ITP-planen som startade 2007 innebär att samtliga anställda som är födda 1979 eller senare ska ha en helt premiebestämd pension, ITP1, från och med 25 års ålder.

De som är födda 1978 eller tidigare har kvar den gamla, väsentligt förbättrade ITP-planen som nu kallas ITP2. Den är både förmånsbestämd och premiebestämd (ITPK).

Man kan ändå omfattas av ITP1 oavsett när man är född. För arbetsgivare som tecknade kollektivavtal efter 25 april 2006 kan alla anställda tillhöra ITP1.

Premiebestämd tjänstepension, ITP1

Premiebestämd ITP1 (samt ITPK) ger ingen garanterad pensionsnivå. Det är premien (avgiften) som är bestämd. Storleken på de premier som betalas in beror på lönens storlek. Hur de placeras och förvaltas avgör hur stor den framtida pensionen blir. Det betyder att hur länge man arbetar och hur stor premie som betalas in har betydelse för pensionens storlek.

Förmånsbestämd tjänstepension, ITP2

Förmånsbestämd ITP2 garanterar dig en viss pension - det vill säga "förmånen" - pensionen är bestämd. Pensionen beräknas med en bestämd procentsats på din slutlön. Hur länge du arbetar och hur hög lön du har under ditt yrkesliv påverkar pensionens storlek. I ITP2 ingår en kompletterande pension, ITPK, som är premiebestämd.

Både ITP1 och ITP2 innehåller följande delar:


  • Pension
  • Sjukpension, det vill säga ersättning om du är sjukskriven längre än 90 dagar
  • Valbart efterlevandeskydd som ger ekonomisk trygghet till dina efterlevande vid dödsfall men ett lägre pensionsutfall. 


Om du vill ha en förutsättningslös diskussion om hur man tar tag i dessa och liknande frågor kontakta StormPartner AB direkt via:     info@stormpartner.se
 

Om du vill få stöd i HR-frågor, kontakta StormPartner AB : 
Mail: info@stormpartner.se 
Hemsida: http://stormpartner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna inlägget: