Webpage: StormPartner

Du hittar hemsidan för Stormpartner HR-support här:
http://stormpartner.se

fredag 15 mars 2013

UF-företag utvecklar unga att driva företag - en framtida merit?

Jag har varit rådgivare för ett UF-företag och kan inte låta bli att puffa lite för konceptet. Ung Företagsamhet samverkar med skolan för att ge ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin företagsamhet och entreprenörskap. Utbildningskonceptet "UF-företagande" riktar sig till gymnasieelever och ger dem möjlighet att starta, driva och avveckla ett eget företag – ett så kallat UF-företag – i nära samarbete med skola och näringsliv. Tanken är att eleverna ska uppleva alla steg i företagets livscykel.

Igår var jag i Borås på den regionala UF-företagarmässan för Älvsborgsdistriktet. Jag blev mycket imponerad av alla utställares engagemang, idéer och genomförande. 

Själv har jag varit rådgivare för ett UF-företag som heter VedUng, åk 3 i Bäckängsgymnasiet, som framgångsrikt utvecklat, marknadsfört producerat och sålt en smart förpackning fylld med prima björkved och tändmaterial. VedUng har liksom andra UF-företag gått igenom en lång process som bl a inneburit följande:
  • att forma och utveckla ett fungerande ledningsteam
  • att formulera en affärsidé och affärsplan
  • att konstruera en produkt (eller tjänst) och hitta inköpskanaler
  • producera och marknadsföra produkten
  • aktivt sälja densamma med framgång
  • delta i mässor, bygga utställningsmontrar och nätverka med andra
Med stolthet kan jag konstatera att "mitt företag" VedUng, var ett av dom mest framgångsrika företagen i hela Älvsborgsdistriktet. Dom nominerades i flera klasser och vann utmärkelser som bl innebär att dom får åka till riksfinal i Stockholm i två klasser; "Bästa vara" och "Bästa UF-företag". Dom vann också tävlingen om "Bästa nätverkande" och "Bästa kooperativt företagande".

Fr vänster; Nermin Osmanbegovic, (IT) Johan Moberg (VD) , Oscar Hanson (MA), Ellinor Joelsson (PROD), Julia Frick (EK), Alexandra Kjöllerström (vVD). Saknas på bilden Fazileta Trncic (KOMM)

Mässan i Borås hade stort deltagande och mycket hög kvalitet på produkter och montrar. Här är några ytterligare några exempel:

UF Företaget "Smart Shell" har själva konstruerat och låtit producera en smart hållare för Taco skal som håller ihop tacosen med allt sitt innehåll och underlättar ätandet. Kanske nåt för Santa Maria att ta in i sortimentet....? Företaget vann pris för "Bästa monter.



UF Företaget "Trändigt" har också själva konstruerat och låtit producera en trevlig produkt som har snygg design och en smart tillverkningsidé. En smyckeshållare i ntt utförande. Jag gillade den smarta tillverkningsmetoden särskilt och tycker att detta Trändigt varit värt ett pris.
Vad finns att lära av UF-företagande:
1. UF-företagare får högre medelinkomst
2  UF-företagare blir oftare chefer
3  UF-företagare får lättare jobb. 


Mässan och prisutdelningen var välbesökt


Jag har fått en jättepositiv bild av UF och kommer gärna fortsätta som rådgivare. Jag är övertygad om att UF-företagande gynnar företagsamhet och driver utveckling för svenskt näringsliv samtidigt som det utvecklar ungdomar och tränar dom för arbetslivet.




I rekryteringssammanhang kanske man ska titta på om den sökande har drivit ett UF-företag och lyssna på dennes erfarenheter av detta. 
Kanske en framtida merit att ta fasta på!



Om du vill få stöd i HR-frågor, kontakta StormPartner AB : 
Mail: info@stormpartner.se 
Hemsida: http://stormpartner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna inlägget: